8 Şubat 2011 Salı

Köy Tarihçesi

COĞRAFİ BİLGİ -KÖYÜMÜZÜN GEÇMİŞİ- KURULUŞU-TARİHİ- Oğuzların AVŞAR Boyuna mensup olup** Tanrı Dağı (Karagöz)Yörük Türklerin,dendir. Moğol baskısı Yüzünden Orta asyadan Anadoluya Karamana Göç edip Karaman oğulları beyliğini kurmuşlardır. Ataları 1400 lü yılların başında Karaman bölgesin den Osmanlı Devletinin sınırlarını Korumak ve Rumelide Türk nüfusunu arttırmak amacı ile iskan Politikası dahilinde Bulgaristan ın Deliorman bölgesi ne 400 çadırlık Obalarıyla göç ettirilmişler ve 400 yıl bu bölgede hayat sürmüşlerdir. göç ettikleri iller sırasıyla şunlardır.(silstre,şumnu,razgat) genel silistrelidir. silistrede oturdukları köylerin isimleri Bulgarcalarıyla şunlardır. (karasaköy), sitovo(doymuşlar), kazimir(kazemir) , zarnıç (zanıç), Ormanköy (Razdel) dulova(akkadınlar) şuan köylerde genel nüfus 0/85 Türk 0/5 bulgar 0/10 roman dır.1877 ,1878 yıllarında Gazi Osman paşanın Ruslara yenilgisinden sonra köy eşrafı Kütahyaya göç etmiş ve bugünkü köyümüz olan İsmicik Köyünü 1878 yılında kurmuşturlar. Tarihçe [değiştir]
Köy; İhsaniye Köyü, İsmicik, Değirmenözü olmak üzere 3 isimle de anılmaktadır.
Bir rivayete göre, köyün bulunduğu yerde tek başına yaşayan, "Esma" isminde yaşlı bir kadın yaşarmış. Esma kadının büyük bir kuyusu varmış. Buraya yerleşen koloni, ilk olarak bölgeye "Esmacık Kuyusu" ismini vermişler. Zaman içinde "Esmacık" diye kısaltmışlar ve şiveye uydurarak "İsmicik" ismini vermişler. Ancak resmî olarak verilen isim, halkın kanıksadığı isim olmamış yerine "İhsaniye köyü" ismi verilmiştir. Köyden geçen tren yolu üzerinde istasyon vardır. TCDD, köydeki istasyona "Değirmenözü durağı" ismini verdiği için köy, "Değirmenözü" diye de anılır.
Köy halkının çok dinamik bir geçmişi vardır. Osmanlı Dönemi'nde, Balkanlar'a yapılan akınlar sonrasında Türk ve İslam kültürü disiplinini tam olarak taşıyan Anadolu kentlerinden (ağırlıklı olarak Karaman Bölgesinden) seçilen koloniler, Balkanlar'a yerleştirildiler. Evladı Fatihan olarak anılan bu insanlar; öz kültürümüzü, görgü ve ahlakî davranışlarımızı günümüze taşıyarak medeniyetten sanata, pek çok alanda izler bıraktılar ve bulundukları bölgeleri etkilediler. Ancak imparatorluğun yavaş yavaş kan kaybetmesi bölgedeki huzur be barışı bozdu. Bilhassa Osmanlı Rus Harbi bardağı taşıran son damla oldu. Bölgedeki Türkler tehtid edildi ve göçe zorlandı. İlerleyen dönemlerde, hatta 1989 tarihine kadar bu süreç devam etti.
Köy, bu tarihî süreçteki ilk göç sonrasında kurulmuştur. Bulgaristan'ın Tuna boyundan (Silistre, Deliorman bölgelerinden) göçen bu koloni, önce Çanakkale Bayramiç'e, oradanda Kütahya Belkavak bölgesine daha sonra da bugünkü yerine yerleşmiş, yaklaşık 120 yıllık geçmişi olan bir köydür.
Köy, Çanakkale Savaşı ve I. Dünya Savaşı'nda çok şehit vermiştir. Babasız büyüyen yaşlılarımız yaşadıkları sıkıntılı günleri gururla karışık, göz yaşı içinde anlatmaktadırlar. Köyün kuzey batı yönündeki Karatepe diye anılan bölgede hâlâ savaşın izleri olan mevzileri görmek mümkündür. I. Dünya Savaşı'nda büyük yıkım yaşayan köy, harbin ardından tekrar inşa edilmiştir.

Coğrafya [değiştir]

Köy, Kütahya Merkez'e 48 km mesafededir.
"İsmicik Köyü", "Frig Vadisi" diye anılan bölge sınırları içindedir. Köyün doğu yakasında bulunan Haymana köyü ile İsmicik köyü arasındaki volkanik tüf tepesi üzerinde Frigliler tarafından inşa edilmiş mağaralar vardır.

İklim [değiştir]

Köy, karasal iklim etkisi içersindedir.

Kültür [değiştir]

Köyün gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur.

Nüfus [değiştir]

Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 376
1997 308

Ekonomi [değiştir]

Geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Ancak 20 yıldan beri Etiborun köyümüzün sınırları içine kurduğu dolum paketleme ve sevketme ambarları sayesinde köyümüzün ana geçim kaynağı madenciliğe kaymıştır. Verimli ve alivyonlu toprak yapısına rağmen, sert iklim koşullarından dolayı karasal iklim ürünleri olan tahıl ağırlıklı tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Hayvancılık neredeyse terkedilmek üzeredir.

Altyapı bilgileri [değiştir]

Köyün ilköğretim olulu vardır. Sağlık evi vardır fakat faal değildir. Sağlık ocağı yoktur. PTT şubesi ve PTT acentası yoktur. İçme suyu şebekesi vardır kanalizasyonu vardır